Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Θερβάντες για το 2012, την οποία παρουσίασαν ο διευθυντής του ινστιτούτου Βίκτορ Γκαρσία ντε λα Κόντσα και ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Συνεργασίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάγιο, σε 495 περίπου εκατομμύρια ανέρχονται οι ισπανόφωνοι στον κόσμο. Αυτό καθιστά τα ισπανικά τη δεύτερη γλώσσα σε αριθμό χρηστών, και τη δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας μετά τα αγγλικά. Εκτιμάται ότι μέσα σε τρεις γενιές το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα καταλαβαίνει ισπανικά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ισπανόφωνων στον κόσμο, ξεπερνώντας και το Μεξικό.
Ειδικότερα, τα ισπανικά των ΗΠΑ - τα οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκαν από την Βασιλική Ισπανική Ακαδημία (RAE) ως ξεχωριστή διάλεκτος - θεωρούνται ότι έχουν πολύ μέλλον και δυναμισμό. Η Ασία είναι ο νέος στόχος "κατάκτησης" της ισπανικής γλώσσας, το νέο "Ελ Ντοράντο" όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καθώς το ενδιαφέρον για εκμάθηση ισπανικών στην ασιατική ήπειρο είναι μεν ακόμα μικρό, αλλά έντονα αυξανόμενο, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Μια νέα πρόκληση για τα ισπανικά είναι το περιβάλλον της υψηλής τεχνολογίας. Διαρκώς αυξάνεται η δημοφιλία της γλώσσας του Θερβάντες στο διαδίκτυο, αφού μόνο τα αγγλικά και τα κινέζικα έχουν περισσότερους χρήστες. Ειδκότερα μέσα στα 10 τελευταία χρόνια η "ανάπτυξη" των ισπανικών ξεπερνά το 800%, αφήνοντας όλο και περισσότερο πίσω τα γιαπωνέζικα, τα γερμανικά και τα πορτογαλικά. Ενδεικτικό είναι ότι στο Twitter είναι η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα και στο Facebook έχει 80 εκατομμύρια χρήστες. Τέλος, 18 εκατομμύρια σπουδαστές σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν ισπανικά.
Πηγές: Cubadebate.cu, elmundo.es
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε...