Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Τιμούν στην Αγκόλα τους πολεμιστές της μάχης στο Κούιτο Κουαναβάλε




Τιμητική εκδήλωση για τους πολεμιστές της μάχης στο Κούιτο Κουαναβάλε έλαβε χώρα την προηγούμενη Τρίτη στο Μνημείο για τη νίκη που αφιερώθηκε σε εκείνη την στρατιωτική εκστρατεία.

Σε μια έκταση 3,5 εκταρίων, το έργο έχει μορφή πυραμίδας που συμβολίζει την αντίσταση των μαχητών κατά των στρατευμάτων της Νότιας Αφρικής και της UNITA που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή έστω να ακρωτηριάσουν την χώρα με τη βοήθεια του καθεστώτος της Πρετόρια.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ακόμα ένα άγαλμα με δύο στρατιώτες – έναν αγκολέζο και έναν κουβανό – που υψώνουν την εθνική σημαία, και δύο καθρέφτες από νερό που συμβολίζουν τους ποταμούς Κούιτο και Κουαναβάλε. Στο κομμάτι από γυαλί μπορούν να κατατεθούν λουλούδια προς τιμήν των πεσόντων.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα χτιστούν ένα συνεδριακό κέντρο, μια βιβλιοθήκη και ένα μουσείο, στο οποίο θα εκτίθεται στρατιωτικός εξοπλισμός των πρωταγωνιστών των μαχών που διήρκεσαν από τις 15 Νοέμβρη 1987 έως τις 23 Μάρτη 1988.

Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί τουριστικός ξενώνας με 120 διαμερίσματα, μια πισίνα, δύο εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Επίσης θα ανεγερθούν 12 κατοικίες πρωτοκόλλου.

Η εξέλιξη της μάχης υποχρέωσε το τότε καθεστώς της Νοτίου Αφρικής να υπογράψει τις συμφωνίες ειρήνης της Νέας Υόρκης το 1988 με τέσσερα μέρη: Αγκόλα, Κούβα, Νότια Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτή την αλλαγή άλλαξε η ιστορία στο νότιο τμήμα της ηπείρου καθώς επιτεύχθηκε η ανεξαρτησία της Ναμίμπια και ξεκίνησε η αποσύνθεση του απαρτχάιντ.

Στα εγκαίνια στο δήμο του Κούιτο Κουαναβάλε, περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα από τη Λουάντα, ήταν παρών ο απερχόμενος πρόεδρος Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, ο οποίος σε μια εβδομάδα θα παραδώσει το αξίωμα μετά από 38 χρόνια άσκησης.


Πηγή: Cubadebate.cu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...