Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η "Ανακάλυψη" της Αμερικής ή η απαρχή της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην ιστορία


 
Ιστορικοί συμφωνούν ότι η 12η Οκτωβρίου, γνωστή ως ημέρα της "Ανακάλυψης της Αμερικής", "Ημέρα της Ράτσας" ή της "Συνάντησης Πολιτισμών", δεν είναι μια ημερομηνία για να γιορτάζεται.

Η άφιξη των ισπανών κατακτητών στην αμερικανική ήπειρο ήταν η απαρχή μιας από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τουλάχιστον 90 εκατομμύρια κατοίκων της περιοχής εξολοθρεύτηκαν.

Ο βραζιλιάνος ανθρωπολόγος Ντάρσι Ριμπέιρο υποστήριξε ότι κατά τα τέλη του 15ου αιώνα, όταν έφτασαν οι ευρωπαίοι κατακτητές στην Αμερική, υπήρχαν περίπου 70 εκατομμύρια ιθαγενείς. Ενάμισι αιώνα μετά έμειναν μόνο 3,5 εκατομμύρια.

Η εισβολή της ισπανικής αυτοκρατορίας άφησε στο πέρασμά της θάνατο, ερήμωση, λεηλασία των φυσικών πόρων και του πλούτου. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί υποδουλώθηκαν, βασανίστηκαν, αποξενώθηκαν από τη γη και τον πολιτισμό τους και εκχριστιανίστηκαν.


Η γενοκτόνος εισβολή, όπως είναι επίσης γνωστή, δεν εξόντωσε μόνο εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής, αλλά ακόμα χαρακτηρίστηκε από "απαγωγές, βασανιστήρια, εκτοπίσεις, εμπορευματοποίηση και υποδούλωση εκατομμυρίων κατοίκων της αφρικανικής ηπείρου", σαν φθηνά εργατικά χέρια της "νέας ηπείρου", όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Rebelión.

"Στις 12 Οκτώβρη του 1492, η Αμερική ανακάλυψε τον καπιταλισμό. Ο Χριστόφορος Κολομβος, με την χρηματοδότηση των βασιλέων της Ισπανίας και των τραπεζιτών της Γένοβας, έφερε την καινοτομία στα νησιά της Καραϊβικής θάλασσας. Στο ημερολόγιο της Ανακάλυψης, ο ναύαρχος έγραψε 139 φορές τη λέξη χρυσός και 51 φορές τη λέξη Θεός ή Κύριος Μας", έγραψε το 2007 ο ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Πηγή: Telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...