Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος

Juan Manuel Santos, Raúl Castro Ruz, Timoleón Jiménez

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τιμήθηκε την Παρασκευή με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2016, για τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην νοτιοαμερικάνικη χώρα.

"Η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις αποφασιστικές του προσπάθειες για να τερματίσει τα περισσότερα από 50 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη χώρα", δήλωσε η συντονίστρια της επιστροπής, Kaci Kullman Five.

 Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο Όσλο από τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, που επέλεξε για φέτος τον Σάντος ανάμεσα σε 376 υποψηφιότητες που περιλάμβαναν 228 φυσικά πρόσωπα και 148 οργανισμούς. Κριτική έγινε ωστόσο γιατί μαζί με τον Σάντος δεν βραβεύτηκε και ο ηγέτης των ανταρτών, Ροδρίγο Λοντόνιο, πιο γνωστός ως Τιμολεόν Χιμένες "Τιμοτσένκο".

Ο 65χρονος Σάντος, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2010, είχε χρηματίσει Υπουργός Άμυνας (2006-2009) στην κυβέρνηση του προκατόχου του, Άλβαρο Ουρίβε Βέλες και ήταν υπεύθυνος της διαξαγωγής του πολέμου για την κυβέρνηση. Ωστόσο, ως πρόεδρος έδειξε συναινετικό πρόσωπο, συμμετέχοντας σε διάλογο με τους αντάρτες του FARC και αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Η συμφωνία οριστικής και διμερούς κατάπαυσης πυρός της 26ης Αυγούστου τέθηκε σε δημοψήφισμα προς επικύρωση, αν και ο πρόεδρος είχε την εκτελεστική αρμοδιότητα να την υπογράψει και να την εφαρμόσει. Αντίθετα με τις προβλέψεις, επικράτησε οριακά το "Όχι" στην ειρηνευτική συμφωνία (με 50,23% έναντι 49,76%). Παρόλα αυτά, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες δεσμεύτηκαν ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία.

Humberto de la Calle (αριστερά), Iván Márquez (δεξιά)
Χθες μάλιστα, σε νέα συνάντηση σε ξενοδοχείο της Αβάνας, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες διαβεβαίωσαν ότι η τελική συμφωνία που υπογράφηκε στις 26 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Κούβας, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί η ειρήνη, και δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν να ακούνε την κολομβιανή κοινωνία σε μια διαδικασία "γρήγορη και αποτελεσματική" που να επιτρέπει ταχεία επίλυση της σύγκρουσης.

Οι διαπραγματευτές Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, εκ μέρους της κυβέρνησης, και Ιβάν Μάρκες, για τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), διάβασαν το κοινό ανακοινωθέν πέντε σημείων που δεν ξεπερνά τις δύο σελίδες, όπου υποστηρίζουν το πρωτόκολλο για την πρόληψη συμβάντων στο μέλλον και αναφέρουν τα πρώτα βήματα που θα γίνουν για να μην ακυρωθούν τα τέσσερα χρόνια διαπραγμάτευσης στην Αβάνα.



Πηγής: Cubadebate link 1, link 2
Φωτό: AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...