Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Βρέθηκε το σημειωματάριο του Εξυπερύ κατά τι διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου


Το δημοσιογραφικό σημειωματάριο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, συγγραφέα του "Μικρού Πρίγκηπα", βρέθηκε από ισπανό ερευνητή, χαμένο και αταξινόμητο για πολλές δεκαετίες. 

"Το ντοκουμέντο έχει τεράστια ιστορική αξία", είπε ο Πολίκαρπο Σάντσες, 52χρονος δικηγόρος και ερασιτέχνης ιστορικός, ο οποίος ανακάλυψε το έγγραφο στις 30 Ιουνίου.

Αφού αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα το σημειωματάριο ανάμεσα σε έγγραφα δημοσιογράφων που κάλυψαν των Ισπανικό Εμφύλιο, το βρήκε τυχαία στα αρχεία μιας μικρής πόλης της επαρχίας του Τολέδο. Ο Εξυπερύ (1900-1944) έκανε ανταποκρίσεις το 1936 από τη Βαρκελώνη για το έντυπο Intransigeant, και το επόμενο έτος για την Paris-Soir από τη Μαδρίτη.

36 ετών εκείνη την εποχή, ο γνωστός συγγραφέας και αεροπόρος φαίνεται να έχει γράψει ο ίδιος το σημειωματάριο, και παρουσιάζεται ως αεροπόρος και "γραφιάς". Το σημειωματάριο χρονολογείται από τις 16 Απριλίου 1937, και του παραχωρήθηκε από την γραμματεία προπαγάνδας της Δημοκρατίας, υπηρεσία που κατέγραφε τους δημοσιογράφους που εργάζονταν σε δημοκρατικό έδαφος.

Ο Εξυπερύ αναφέρει ως κατοικία το ξενοδοχείο Φλόριδα, γνωστό ως τόπο διαμονής και άλλων πολεμικών ανταποκριτών της περιόδου όπως ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο ούγγρος φωτορεπόρτερ Ρόμπερτ Κάπα.


Πηγή: Cubadebate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...