Την προηγούμενη Παρασκευή το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε την 14η του Μάη Εθνική Ημέρα Ποίησης, για να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου ποιητή και πολιτικού αγωνιστή Ρόκε Ντάλτον.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνώντος Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) - πρώην αντάρτικη οργάνωση που εξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα μετά τη λήξη του εμφυλίου - η απόφαση αυτή πάρθηκε με την ευκαιρία της 38ης επετείου της δολοφονίας του ποιητή. Υπερψηφίστηκε από 47 από τα 84 μέλη του κοινοβουλίου. Μόνο το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα ARENA δεν στήριξε την πρόταση.
Σύμφωνα με το βουλευτή του FMLN Γιοάλμο Καμπρέρα, "Η 14η Μαΐου, από σήμερα, αποτίει φόρο τιμής σε όλους τους σαλβαδοριανούς ποιητές, αλλά βασικά στον αείμνηστο, τον αθάνατο Ρόκε Ντάλτον".
Η πρωτοβουλία για να ανακηρυχτεί η ημερομηνία γέννησης του Ντάλτον (14/5/1935) ως Ημέρα Εθνικής Ποίησης κατατέθηκε στην εθνοσυνέλευση από το αριστερό κόμμα FMLN και από την οικογένεια του ποιητή.
Στο έργο του ποιητή με το έντονα συναισθηματικό, συχνά σαρκαστικό ύφος και το πολιτικοποιημένο περιεχόμενο ξεχωρίζουν οι συλλογές "Η επιστροφή του προσβεβλημένου" και "Ταβέρνα και άλλοι τόποι". Για τη δεύτερη από αυτές τιμήθηκε με το βραβείο Casa de las Americas το 1969 από το ομώνυμο πολιτιστικό ίδρυμα της Κούβας, με μεγάλη υπόληψη και επιρροή σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Ο πατέρας του Ντάλτον ήταν μετανάστης από τις ΗΠΑ και η μητέρα του σαλβαδοριανή. Ο Ρόκε φοίτησε αρχικά σε σχολή Ιησουιτών και μετά νομικά στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες της αριστεράς, όπως ο μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα. Επέστρεψε στο Σαλβαδόρ για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση (1957) και την Κούβα (1961) ως μέλος αντιπροσωπείας αριστερών φοιτητών της χώρας του.
Μέχρι το 1970 ήταν αναγνωρισμένη φυσιογνωμία της αριστερής διανόησης του Ελ Σαλβαδόρ. Ζήτησε να γίνει μέλος της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης "Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί" (FMLN). Του το αρνήθηκαν, με το αιτιολογικό ότι η προσφορά του ήταν σημαντικότερη ως ποιητής παρά ως στρατιώτης. Τότε ζήτησε να γίνει δεκτός σε μια μικρότερη αντάρτικη οργάνωση, τον Λαϊκό Επαναστατικό Στρατό (ERP), όπου και έγινε δεκτός (1973). Διαφώνησε με την ηγεσία της οργάνωσης, η οποία τότε έδινε έμφαση στον ένοπλο αγώνα και κράταγε μάλλον τυχοδιωκτική στάση. Ο Ντάλτον ήταν υπέρ των στενότερων σχέσεων με κινήματα βάσης μέσα από το λαό.
Ο Ρόκε Ντάλτον δολοφονήθηκε από συντρόφους του στον ERP κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στις 10 Μαΐου 1975, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 40 χρόνια του και 5 χρόνια πριν ξεσπάσει ο 12ετής εμφύλιος. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί με βεβαιότητα οι δολοφόνοι του και ο ακριβής τόπος του εγκλήματος. Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, κατηγορήθηκε ως πληροφοριοδότης της CIA και εκτελέστηκε μαζί με τον συνδικαλιστή ηγέτη Αρμάντο Αρεάγα.
To 2010 η οικογένεια του ποιητή προσέφυγε στη Γενική Εισαγγελεία κατά των Χοακίν Βιγιαλόμπος και Χόρχε Μελέντες, πρώην συντρόφων του στον ERP και βασικών υπόπτων για τη δολοφονία του. Ο Μελέντες είναι σήμερα διευθυντής Πολιτικής Προστασίας. Το 2012 όμως το δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ έκλεισε την υπόθεση με την αιτιολογία της παραγραφής. Η οικογένεια προσέφυγε επίσης το 2011 στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων δικαιωμάτων (CIDH). Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί απάντηση στο αίτημα και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο.
Πηγές: Cubadebate, Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε...