Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Η πολιτική δολοφονία του μαύρου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Mestre Moa στη Βραζιλία




Ο γνωστός δάσκαλος της καποέιρα και μουσικοσυνθέτης, Ρομουάλντο Ροσάριο ντα Κόστα, 63 ετών, δολοφονήθηκε με 12 μαχαιριές την Κυριακή 7 Οκτώβρη στο Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα της Βραζιλίας, αφού προηγήθηκε πολιτική διαφωνία με φανατικό οπαδό του Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Το θύμα, γνωστό και ως Mestre Moa do Katendê, δολοφονήθηκε την ημέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, αφού παραδέχτηκε ότι ψήφισε τον ηγέτη του Κόμματος Εργατών (ΡΤ), Φερνάντο Χαντάντ.

Η Γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας της Μπαΐα ανακοίνωσε ότι ο δράστης του εγκλήματος ήταν ο Πάουλο Σέρζιο Φερέιρα ντε Σαντάνα, 36 ετών, ο οποίος ομολόγησε το έγκλημα στην αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης.

Ο δράστης, μαύρος επίσης κατά τραγική ειρωνεία, κατέθεσε ακόμα ότι ένας από τους αδελφούς του θύματος, 51 ετών, ξυλοκοπήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του καυγά, που προκλήθηκε μετά την ψηφοφορία της 7ης Οκτώβρη στη Βραζιλία.

Φίλοι, συγγενείς και θαυμαστές του Μόα κατήγγειλαν τη βάρβαρη δολοφονία μέσω των κοινωνικών δικτύων, με hashtag #MestreMoa. Μεταξύ άλλων, ο γνωστός βρετανός μουσικός της ροκ Ρότζερ Γουότερς τίμησε τη μνήμη του αφροβραζιλιάνου καλλιτέχνη και ακτιβιστή κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Σαλβαδόρ.

Ο Mestre (δάσκαλος) Moa do Katendê γεννήθηκε στο Σαλβαδόρ και ήταν καλλιτέχνης με δεσμούς στις αφροβραζιλιάνικες παραδόσεις. Συνήθιζε να μιλά για την «επαναφρικανοποίηση» της νεολαίας της Μπαΐα και να αποδίδει αυτή τη διαδικασία στην ίδια την εσωτερική δυναμική της ζωής της Μπαΐα. 
Το 1977 έγραψε το τραγούδι Badauê, που μετά από 40 χρόνια παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή της μουσικής Candomblé στη Βραζιλία.



Πηγές: Telesur, okayafrica.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...