Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τιμητική εκδήλωση στην Αβάνα για τα 19 χρόνια από τη δολοφονία του Φάμπιο ντι Τσέλμο



Μια τελετή για τον νεαρό Ιταλό Φάμπιο ντι Τσέλμο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο προαύλιο του ξενοδοχείου Κοπακαμπάνα της Αβάνας, όπου άφησε την τελευταία πνοή του πριν 19 χρόνια όταν εξερράγη βόμβα που τοποθετήθηκε από μισθοφόρο στην υπηρεσία της CIA.

Εργαζόμενοι στο χώρο, μαζί με εκπροσώπους του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και μέλη της ιταλικής κοινότητας στο νησί, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν το νέο που του στέρησαν τη ζωή στα 32 μόλις χρόνια του.

Ως αθώο θύμα της τρομοκρατικής δράσης στα πλαίσια ενός μακάβριου σχεδίου για να κάνει ζημιά στις τουριστικές εγκαταστάσεις και να δυσφημίσει τη χώρα, αποδόθηκε φόρος τιμής στον ντι Τσέλμο, αθλητή, χαρισματικό και ένθερμο εραστή της Κούβας.

Η Χούλια Οτρίβ, μια από τις ιδρύτριες του Κοπακαμπάνα και μάρτυρας των θλιβερών γεγονότων της 4ης Σεπτέμβρη 1997, έκφρασε τον αποτροπιασμό της για το στιγερό έγκλημα με δράστη τον Ραούλ Ερνέστο Κρους Λεόν από το Ελ Σαλβαδόρ και με τη συγκατάθεση της κουβανοαμερικανικής μαφίας.  

Δίπλα στη μικρή πλακέτα που αφιερώθηκε στη μορφή του Φάμπιο, τιμήθηκε επίσης η τιμή του πατέρα του, Τζουστίνο ντι Τσέλμο, ο οποίος παρέμεινε στην Κούβα μετά το θάνατο του γιου του και ήταν αλληλέγγυος σε διάφορους σκοπούς του κουβανικού έθνους.

Με την παρουσία της προέδρου του ICAP, Κένια Σεράνο, ξεκίνησε η καμπάνια Tenemos Μemoria (Έχουμε Μνήμη), στην οποία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το ίδρυμα μέχρι τις 27 Οκτώβρη.

Η διανοούμενη και συγγραφέας Ασέλα Κάνερ κάλεσε να τιμηθεί η επέτειος, στη οποία κάθε χρόνο τιμούνται οι πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Κούβας, και ειδικά για το 2016 θα δωθεί έμφαση στην ανάγκη άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κούβα για πάνω από μισό αιώνα.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας θα ζητηθεί επίσης η επιστροφή του εδάφους που κατέχεται παράνομα από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, και θα καταγγελθεί η τρέχουσα ιμπεριαλιστική επίθεση κατά των προοδευτικών κυβερνήσεων Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Πηγή: Cubadebate

Σχετικές αναρτήσεις:
Συνέντευξη του Giustino Di Celmo
Giustino Di Celmo: το τελευταίο αντίο σε ένα φίλο της Κούβας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...