Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Νέα ταινία για τον Πάμπλο Νερούδα στο φεστιβάλ Καννών

Η ταινία «Νερούδα», του χιλιανού κινηματογραφιστή Πάμπλο Λαρέν, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στις αίθουσες του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία, που προβάλλεται στα πλαίσια του παράλληλου διαγωνιστικού τμήματος του "Δεκαπενθημέρου Δημιουργών", διηγείται μέρος της ιστορίας του χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, με πρωταγωνιστές τον Λουίς Γκνέκο και τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

Η ταινία, ένα αστυνομικό road movie, ασχολείται με την διαδρομή στην παρανομία του διάσημου ποιητή όταν καταδιωκόταν από την κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Γκονσάλες Βιδέλα, ο οποίος το 1948 έθεσε στην παρανομία το Κομμουνιστικό Κόμμα και έπαυσε τον Νερούδα από γερουσιαστή.

«Σ’ αυτή την ταινία υπάρχει ένα όραμα μιας εποχής στη Χιλή όπου υπήρχαν όνειρα πολύ μεγάλα. Αυτό το όνειρο έφτασε με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, αλλά καταπνίγηκε με όλη τη φρίκη που γνωρίζουμε», εξήγησε ο Λαρέν.

Ο μεξικάνος Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ ενσαρκώνει τον Όσκαρ Πελουσονό, τον αντιήρωα, ο οποίος με διαταγή του χιλιανού προέδρου ξεκινά ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει και να συλλάβει τον φυγά λογοτέχνη.

Ο ποιητής ξεκίνησε τότε μια φυγή που, μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες, τον έφερε να διασχίσει την κορδιλιέρα τον Άνδεων έφιππος και αργότερα με τη βοήθεια του Πάμπλο Πικάσο να ταξιδέψει στο Παρίσι.
Αυτό το επεισόδιο, που τον σημάδεψε για πάντα, τον μετέτρεψε σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και σε λογοτεχνικό μύθο με την δημοσίευση λίγο μετά του Canto General, ενός από τα πρωτεύοντα έργα του.

Το φιλμ διαγωνίζεται για το βραβείο καλύτερης ταινίας της 47ης διοργάνωσης του «δεκαπενθημέρου» με άλλες 17 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Πάμπλο Λαρέν είναι ένας από τους περισσότερο βραβευμένους σκηνοθέτες στη Χιλή και όλη τη Λατινική Αμερική. Στα φεστιβάλ της Αβάνας, ο Λαρέν κατέχει το ρεκόρ των τριών βραβείων Coral για τις ταινίες Tony Manero (2008), No (2012) και  Club (2015).





Πηγή: Cubadebate


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...