Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Εκδήλωση Ελληνοκουβανικού για 57η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης (ταινία Soy Cuba)

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμή της 57ης επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή, 6 Μάρτη και ώρα 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα. Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας.

Θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες και Θα προβληθεί η ταινία: «Είμαι η Κούβα».



Πηγή: ellinokouvanikos.gr



Λίγα Λόγια για την ταινία Soy Cuba (Είμαι η Κούβα)

Πρόκειται για σοβιετοκουβανική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Καλατόζοφ. Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, με την οικονομική και τεχνική συνδρομή της Σοβιετικής Ένωσης, γύρισε αυτή την ταινία με σκοπό να προβάλει διεθνώς την Κούβανική Επανάσταση. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες, η ταινία είχε μάλλον μικρό αντίκτυπο στην εποχή της και παραλίγο να χαθεί δια παντός. Ένα αντίγραφό της διασώθηκε από ένα μικρό στούντιο του Σαν Φρανσίσκο και το 2003 αποκαταστημένη πλήρως, με τη συμβολή καταξιωμένων κινηματογραφιστών όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, η ταινία συμμετείχε στο φεστιβάλ των Κανών.
Αποτελείται από 4 ιστορίες που εκτυλίσσονται λίγο πριν την πτώση του δικτάτορα Μπατίστα και δείχνουν τη σταδιακή αλλαγή της στάσης του κουβανικού λαού από την παθητικότητα στην δυναμική αντίσταση. Στην πρώτη ιστορία, η Μαρία, μια φτωχή κοπέλα εκθαμβωτικής ομορφιάς, αναγκάζεται να καταφύγει στην πορνεία, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πλούσιους βορειοαμερικανούς τουρίστες. Στη δεύτερη ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, βάζει φωτιά στο κτήμα όπου καλλιεργεί ζαχαροκάλαμο όταν του ανακοινώνει ο επιστάτης ότι πουλήθηκε στη United Fruit Company. Στην τρίτη ιστορία (απ' όπου το πιο κάτω απόσπασμα) ο Ενρίκε, ένας ιδεαλιστής φοιτητής, καθοδηγεί μια φοιτητική διαδήλωση και πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Στην τέταρτη και τελευταία, ένας αντάρτης ζητά τροφή και καταφύγιο από μια φτωχή οικογένεια χωρικών. Κατά τη διάρκεια του γεύματος προσπαθεί μάταια να πείσει τον άνδρα της οικογένειας, το Μαριάνο, να προσχωρήσει στους αντάρτες. Ενώ ο αντάρτης έχει φύγει η αεροπορία του Μπατίστα βομβαρδίζει το βουνό και καταστρέφει την καλύβα και τα λιγοστά υπάρχοντα του Μαριάνο, αναγκάζοντάς τον να ακολουθήσει κι αυτός τον επικίνδυνο «δρόμο του φωτεινού αστεριού», που θα τον οδηγήσει τελικά θριαμβευτή στην Αβάνα.
Η ταινία είναι ένα εξαιρετικό δείγμα "στρατευμένης" τέχνης και άξιο τέκνο της σχολής Αϊζενστάιν, χωρίς να φτάνει σε προπαγανδιστικές ακρότητες. Δείχνει την εκμετάλλευση και ταπείνωση του κουβανικού λαού στα χρόνια της πλήρους κυριαρχίας των ΗΠΑ στο νησί, τους πρώτους πυρήνες ανυπακοής και αντίστασης και τελικά τη μαζική στράτευση κατά της τυραννίας μέχρι το θρίαμβο.




Όταν γεννιέται κάποιος, έχει μπροστά του δύο δρόμους.
Τον δρόμο του ζυγού, που σε υποδουλώνει,
Και το δρόμο του αστεριού που φωτίζει, αλλά σκοτώνει.

Χοσέ Μαρτί
(από Κελαηδίσματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...