Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Πέθανε ο Μανουέλ Κοντρέρας, αρχιβασανιστής της χούντας του Πινοτσέτ

Πέθανε την προηγούμενη Παρασκευή ο πρώην στρατιωτικός Μανουέλ Κοντρέρας, ο μεγαλύτερος βασανιστής της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990) στη Χιλή, σε ηλικία 86 ετών. Ο θάνατος επήλθε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Σαντιάγο, εξαιτίας συνδυασμού παθήσεων.

Ο Κοντρέρας ήταν στρατηγός του χιλιανού στρατού και διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικής Αντικατασκοπίας (της διαβόητης DINA) και είχε καταδικαστεί σε περισσότερα από 500 χρόνια φυλακή για πολυάριθμες περιπτώσεις βασανισμών, εξαφανίσεων και απαγωγών αντιφρονούντων.

Ο Μανουέλ Κοντρέρας ανήκε στο στενό κύκλο του Αουγκούστο Πινοτσέτ και ήταν πρόσωπο κλειδί στο σχεδιασμό του καθεστώτος τρόμου του δικτάτορα. Ως επικεφαλής της DINA διέπραξε τα πιο απεχθή εγκλήματα της δικτατορίας. 

Ο Κοντρέρας, θεωρούμενος μια από τις τρεις ισχυρότερες προσωπικότητες του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε επίσης καθοριστική συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή της αποκαλούμενης "Επιχείρησης Κόνδωρ", ένα σχέδιο συντονισμού των μηχανισμών καταπίεσης και αντικατασκοπίας των δικτατοριών της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βολιβίας, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, με σκοπό τη σύλληψη και ανταλλαγή μελών της αντιπολίτευσης στα αντίστοιχα καθεστώτα.

Μ' αυτό τον τρόπο, τη δεκαετία του '70 συγκροτήθηκε μια μυστική διεθνής συμμορία για την άσκηση της κρατικής τρομοκρατίας μέσω απαγωγών, δολοφονιών και εξαφανίσεων διαφόρων πολιτικών στελεχών και κοινωνικών αγωνιστών.

Πηγή: Telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...