Η διακεκριμένη κουβανή παιδαγωγός Λεονέλα Ινές Ρέλις Ντίας, δημιουργός της μεθόδου αλφαβητισμού Yo, sí puedo, με την οποία έχουν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια αναλφάβητοι στον κόσμο, πέθανε το προηγούμενο Σάββατο στην Αβάνα, θύμα του καρκίνου.
Όταν μιλά κανείς για διδακτική κλήση δεν μπορεί να αγνοήσει τη Δρα Λεονέλα, γεννημένη στο Καμαγκουέι στις 20 αΑπριλίου 1947, η οποία μόλις 15 ετών εντάχθηκε στο σώμα των αλφαβητιστών που έκαναν το 1961 την Κούβα την πρώτη ελεύθερη χώρα από τον αναλφαβητισμό και αργότερα, με την ιδιαίτερη ευφυία της, δημιούργησε την προαναφερόμενη μέθοδο αλφαβητισμού.
Έγινε γενική συντονίστρια αυτού του έργου στην Αϊτή και αργότερα στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, ενώ ακόμα συνεισέφερε στην εφαρμογή του προγράμματος σε άλλες χώρες όπως Βολιβία, Νικαράγουα, Παναμά, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουινέα Μπισάου και Κολομβία. Το ίδιο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με τη βοήθεια ειδικών σε περισσότερες από 30 χώρες.
Για το συνολικό αποτέλεσμα του έργου της, η UNESCO της έχει αποδόσει την τιμητική μνεία Ρέι Σειγιόνγκ και αργότερα το ομώνυμο βραβείο.
Η Δρα Λεονέλα αντιπροσώπευσε την πατρίδα της σε διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις, εθνικά και διεθνή, έφτασε στο επίπεδο της Διδάκτορος Παιδαγωγικών Επιστημών και δημοσίευσε περισσότερα από 20 παιδαγωγικά βιβλία.
Στρατευμένη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, στο γόνιμο εργασιακό βίο της έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι τάξεις Φρανκ Παϊς Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού, που απονέμει το Συμβούλιο του Κράτους της Κούβας, η τάξη Άνα Μπετανκούρ και τα μετάλια Διεθνιστή Εργάτη, Αναμνηστικού της 40ης επετείου των FAR (Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κούβας) και Χοσέ Τέι, καθώς και ο τίτλος Ηρωίδας της Εργασίας της Δημοκρατίας της Κούβας.
Παρομοίως, για τη προσφορά της στον παγκόσμιο αλφαβητισμό, δέχτηκε τιμητικές βραβεύσεις από Βενεζουέλα, Παναμά, Ισπανία, Νικαράγουα, Αργεντινή και Αϊτή, μεταξύ πολλών άλλων χωρών.
Η κηδεία της προγραμματίστηκε για το πρωί της Κυριακής, στο Πάνθεο της Γενικής (Συνομοσπονδίας) Εργατών Κούβας στο Κοιμητήριο Κολόν της Αβάνας.
Πηγή: cubainformacion.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε...