Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η ώρα του θριάμβου

Πηγή: Cubadebate
του Ricardo Alarcón de Quesada

Επέστρεψαν. Στις 17 Δεκέμβρη, τελικά, ο Χεράρδο, ο Ραμόν και ο Αντόνιο συναντήθηκαν ελεύθεροι στην Αβάνα με τον Φερνάντο και το Ρενε και τους συγγενείς τους.

Από τότε που ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο το ανακοίνωσε στο εθνικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να γιορτάσει κάτι που ήταν ένας μεγάλος θρίαμβος για την Κούβα. Η νίκη για όλους και όλες που δεν κουράστηκαν να απαιτούν τη λευτεριά τους. Στην Κούβα, αλλά επίσης στο Μαϊάμι. Και σε όλο τον κόσμο.

Ήταν μια μάχη μακρά και πολύπλοκη. Δεκάξι χρόνια είναι πολύς καιρός. Υπήρξαν κάποιες στιγμές χαράς αλλά ήταν πολύ περισσότερες οι στιγμές πίκρας και πόνου. Αμέτρητοι ήταν οι ανώνυμοι ήρωες που δεν καταβλήθηκαν σε μια ανηφορική μάχη που απαιτούσε επιμονή και θυσία.

Ήταν πολλοί, αλλά αισθάνομαι την υποχρέωση να κατονομάσω δύο: τον Ρομπέρτο Γκονσάλες Σέβερερτ και τον Λέοναρντ Γουίνγκλας. Και οι δύο αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, μεταξύ των οποίων σοβαρά προβλήματα υγείας και αγωνίστηκαν, κυριολεκτικά, μέχρι την τελευταία πνοή.

Ο Ρομπέρτο έμαθε να κατέχει τη γλώσσα και τα περίπλοκα μονοπάτια του βορειοαμερικανικού δικαστικού συστήματος μέχρι να γίνει ειδικός, είχε τη χάρα να αγκαλιάσει τον αδερφό του Ρενέ ήδη ελεύθερο αλλά πέθανε αποφασισμένος, με ίδια επιμονή, να σώσει αυτούς που παρέμεναν στη φυλακή και ήταν επίσης αδέρφια του.

Ο Λένι αφιέρωσε όλο το χρόνο του σ' αυτή την υπόθεση χωρίς να ζητήσει τίποτα σε αντάλλαγμα. Της παρέδωσε τη λαμπρή επαγγελματική καριέρα του και με κόστος σοβαρές προσωπικές θυσίες τους επισκέφτηκε στις φυλακές, διέτρεξε τον κόσμο αναζητώντας αλληλεγγύη και ήταν το επίκεντρο της νομικής μάχης που δεν εγκατέλειψε μέχρι η ευγενική καρδιά του να σταματήσει να χτυπά. Έφυγε με τη θλίψη να μην έχει φτάσει στη γη της επαγγελίας.

Αλλά και οι δύο, ο Λένι και ο Ρομπέρτο, είναι μαζί μας αυτή την ώρα της γιορτής που χωρίς αυτούς δε θα ήταν δυνατή. 

Την ίδια μέρα ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα και ένα σύνολο μέτρων, που χαιρετίστηκαν από όλους, για να σταματήσει ο αποκλεισμός και να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσεί την ήδη ανακοινωμένη αντίθεση όσων θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν τις προθέσεις του. Μένει να διανύσουμε ένα δρόμο που μπορεί να είναι μακρύς και θέτει νέες προκλήσεις για το κίνημα αλληλεγγύης και επίσης για την Κούβα.
 
Ας συνεχίσουμε προς τα εμπρός με αισιοδοξία. Μαζί μας θα είναι επίσης τα Πέντε αδέρφια που έδωσαν ανυπέρβλητο παράδειγμα ικανότητας αντίστασης ενός λαού. Και θα είναι επίσης, στην πρώτη γραμμή, ο Λένι και ο Ρομπέρτο.


O Ricardo Alarcón de Quesada είναι κουβανός πολιτικός και συγγραφέας, διδάκτορ Φιλοσοφίας και Γραμμάτων. Διατέλεσε πρέσβης της Κούβας στον ΟΗΕ, υπουργός Εξωτερικών και επί 20 χρόνια πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...