Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η Casa de las Américas τιμά τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πρόκειται να τιμηθεί με μια καλλιτεχνική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 14 και 15 Νοέμβρη στη Casa de las Américas της Αβάνας, σύμφωνα με τον Γουστάβο Αντόλφο Μπελ, πρέσβη της Κολομβίας στην Κούβα.

Αυτό το αφιέρωμα σχετίζεται με όλα όσα έχουν σημάνει η Καραϊβική, και ιδιαίτερα η Κούβα, στη ζωή και το έργο του Γκάμπο, "που μας έδειξε στους κολομβιανούς να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας σε μια διάσταση περισσότερο καριμπένια", όπως δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ανήγγειλε ακόμα ότι θα εκτεθούν μια σειρά από πίνακες με αποσπάσματα στα οποία εμφανίζεται η παρουσία της περιοχής στον κόσμο του Γκαρσία Μάρκες, ενώ επίσης θα εκτεθούν απεικονίσεις του λογοτεχνικού έργου του, στα πλαίσια διαγωνισμού με τη συμμετοχή 300 καλλιτεχνών.

Θα πραγματοποιηθεί ακόμα εργαστήρι (workshop) με θέμα το έργο του τιμώμενου προσώπου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο αναγνωρισμένος κολομβιανός διανοούμενος Κονράδο Σουλουάγα, ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του έργου του Γκάμπο, και επιπλέον θα προβληθούν όλα τα ντοκυμανταίρ που έχουν γυριστεί με θέμα το νομπελίστα κολομβιανό συγγραφέα.

Η ηθοποιός Λάουρα Γκαρσία, η πρώτη που ανέβασε στο σανίδι το μοναδικό θεατρικό έργο του Γκαρσία Μάρκες, Διατριβή του έρωτα εναντίον ενός σοβαρού ανθρώπου, θα κάνει μια δραματοποιημένη ανάγνωση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

"Θα είναι ένα συγκινητικό αφιέρωμα -τόνισε ο πρέσβης της Κολομβίας- σε μια Casa de las Américas που θα γεμίσει απο τις κίτρινες πεταλούδες που προοιώνιζαν την άφιξη του Μαουρίσιο Μπαμπιλόνια, στο θεωρούμενο ως κορυφαίο έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά".

Πηγή: Cubadebate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...