Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ένας Κουβανός γιατρός στην υψηλότερη κορυφή των Άνδεων προς τιμήν του Μαρτί


 
Στις 28 Γενάρη, στις 3 το απόγευμα, ο δρ Ενρίκε ντε Γιονγκ Κόβο, Κουβανός νευροχειρουργός, ανέβηκε στην κορυφή Ακονγκάουα, στα 6.962 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η ημέρα δεν επελέγη κατά τύχη. Ο γιατρός ήθελε να γιορτάσει την 165η επέτειο της γέννησης του Χοσέ Μαρτί και να δει με τα ίδια του τα μάτια αυτό που περίγραψε ο Δάσκαλος, στο δοκίμιό του Δική μας Αμερική: «Από τη μάζα του χιονιού υψώνεται, λάμποντας, η Ακονγκάουα. Στα πόδια της, στα σύννεφα, πετάνε οι κόνδορες».

Με την κορδιλιέρα των Άνδεων στην πλάτη του και θερμοκρασία κάτω του -30, ο 57χρονος γιατρός κατάφερε να φτάσει στην κορυφή στην δεύτερη προσπάθειά του, για να θυμίσει στον κόσμο ότι ο Μαρτί ζει πιο πέρα από την εποχή του, και ότι η αγάπη για την Κούβα μας ωθεί επίσης να κινήσουμε και να ανεβούμε βουνά.

Έφερε μαζί του πολύ λίγα υπάρχοντα, διηγείται στη Granma. Τη σημαία με το μοναδικό αστέρι [κουβανική σημαία, στμ], τη σημαία της Κουβανικής Κοινότητας Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής, ένα ζευγάρι γάντια κρεμασμένα στο λαιμό, κάποια πανωφόρια. Τα απαραίτητα για να κρατήσει τις δυνάμεις και να φτάσει στην υψηλότερη κορυφή της αμερικανικής ηπείρου.

Αν και καθημερινά είναι πολλοί οι τυχοδιώκτες που ξεκινούν να ανεβούν στην Ακονγκάουα, που βρίσκεται στην Αργεντινή, δεν υπάρχουν καταγραφές ότι ένας Κουβανός, πριν τον Ενρίκε Γιόνγκ Κόβο, έχει φτάσει σε αυτή την κορυφή.

«Είναι πολλοί οι κίνδυνοι που διατρέχει όταν επιχειρείς να ανέβεις σχεδόν 7.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το υψόμετρο, το κρύο, οι δυνατοί άνεμοι, η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο καιρός…», δήλωσε στη Granma ο πρόεδρος επίσης της Κουβανικής Κοινότητας Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής, μέσω Facebook.

Αλλά τίποτα δεν τον καθυστέρησε, ούτε καν ο φόβος μην παγώσουν τα δάχτυλά του, όπως συνέβη την πρώτη φορά που προσπάθησε να ανέβει και γι’ αυτό το λόγο χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη και θεραπεία με υπερβαρικό θάλαμο. Αυτή τη φορά το πέτυχε, μια 28η Γενάρη προς τιμήν του Μαρτί. «Η δεύτερη φορά ήταν η πετυχημένη», λέει.


Πηγή: Granma.cu
της Alejandra García

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...