Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Πουέρτο Ρίκο: Η ανεξαρτησία είναι αναγκαιότητα, Σάββατο 9 Δεκέμβρη, 7.00 μμ

Οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

Πουέρτο Ρίκο:
η ανεξαρτησία είναι αναγκαιότητα
Rafael Cancel Miranda
(Puerto Rico:
independence is a necessity)


Σάββατο 9 Δεκέμβρη, 7.00 μμ
Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 3ος όροφος, Αθήνα

Το Πουέρτο Ρίκο, νησί της Καραϊβικής, έγινε αποικία των ΗΠΑ το 1898. Από τότε ο λαός του Πουέρτο Ρίκο υφίσταται τις συνέπειες της αποικιοκρατίας. Ο λαός του νησιού έχει επίσης δείξει ότι είναι ικανός να παλέψει. Ο Rafael Cancel Miranda είναι ένας ιστορικός ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία. Πέρασε πάνω από 25 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ για τη δράση του υπέρ της ανεξαρτησίας. Υπήρξε και παραμένει υπέρμαχος της σοσιαλιστικής επανάστασης στο αδελφό νησί της Κούβας, η οποία από το 1898 μέχρι την επανάσταση του 1959 ήταν επίσης ημι-αποικία των ΗΠΑ.



Η συζήτηση περιλαμβάνει τα θέματα:
-  Η ιστορία της αποικιοκρατίας του Πουέρτο Ρίκο από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και γιατί η ανεξαρτησία είναι μια αναγκαιότητα για τον λαό αυτού του νησιού.
-  Η τρέχουσα κρίση χρέους και η οικονομική ύφεση στο Πουέρτο Ρίκο. Το χρέος στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς των ΗΠΑ είναι πάνω από $70 δις. Στα 3,7 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα λιτότητας από την Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα δραστικές μειώσεις στις κοινωνικές παροχές και τους μισθούς σε μαζικό επίπεδο. Σε αυτά προστίθενται οι οδυνηρές επιπτώσεις από το πρόσφατο πλήγμα του τυφώνα Μαρία.
-  Η απελευθέρωση του αγωνιστή για την ανεξαρτησία Oscar Lopez Rivera από τις φυλακές των ΗΠΑ τον Μάη του 2017 μετά από 36 χρόνια, η άνοδος της αντίστασης των εργαζομένων και η αυξανόμενη υποστήριξη της ανεξαρτησίας.


Τη συζήτηση θα ανοίξουν:

Ο Γιάννης Τσαλαβούτας – Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί».
Ο Μπάμπης Μισαηλίδης (*) – Εκδόσεις Διεθνές Βήμα

Τηλ. 210 88 33 002, info@diethnesvima.com, www.diethnesvima.com, Διεθνές Βήμα / Facebook

(*) Ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη, o Μπάμπης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για τους πολιτικούς κρατούμενους του Πουέρτο Ρίκο και για την απομάκρυνση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ από το Vieques του Πουέρτο Ρίκο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...