Σάββατο 16 Απριλίου 2016

58 χρόνια από την πρώτη παρέμβαση του Φιντέλ στο Radio Rebelde


Στις 14 Απρίλη συμπληρώθηκαν 58 χρόνια από την πρώτη παρέμβαση του κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Rebelde.

Ο ιστορικός Άλδο Ντανιέλ Ναράνχο ανέφερε σε επετειακή εκπομπή στο ιστορικό ραδιόφωνο της Κούβας την προηγούμενη Πέμπτη, ότι ο Φιντέλ τον Απρίλη του 1958 κινούνταν προς την περιοχή Altos de Conrado (υψίπεδα του Κονράδο), όπου θα ιδρυόταν ο ραδιοφωνικός σταθμός από τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Τόνισε επίσης ότι το πρώτο μέρος της παρέμβασης του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης ήταν αφιερωμένο ολοκληρωτικά στην ανάλυση των γεγονότων της 9ης Απρίλη 1958. Συγκεκριμένα, μετά την αποτυχία της Απεργίας του Απρίλη, ο Φιντέλ υποστήριξε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο αγώνας και να επιτευχθεί η ενότητα μεταξύ Βουνού και Κάμπου (Sierra y Llano).

Σύμφωνα με τον ιστορικό, το δεύτερο ζήτημα που προσέγγισε ο κομαντάντε στην πρώτη του παρέμβαση από τα μικρόφωνα του Radio Rebelde ήταν να σημάνει συναγερμό για τη συνενοχή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε επίπεδο πολιτικής στήριξης και στρατιωτικής επιμελητείας στην τυραννία του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Στη ομιλία του, ο Φιντέλ εξηγεί πώς οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν την εκστρατεία με σκοπό να αποτρέψουν την αλληλεγγύη των λαών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ως προς τη δίκαιη υπόθεση της απελευθέρωσης του κουβανικού λαού.


Πηγή: Radiorebelde.cu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...