Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η Αργεντινή γιορτάζει τα 50 χρόνια της έκδοσης της Rayuela



Πρωτοδημοσιεύτηκε στο ispania.gr

Την προηγούμενη Τετάρτη οι Αργεντίνοι γιόρτασαν, με διάφορες εκδηλώσεις και με μια πολυτελή έκδοση, τα 50 χρόνια από την πρώτη έκδοση της Rayuela [1], του εμβληματικού μυθιστορήματος του Χούλιο Κορτάσαρ, που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας και από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τίτλους του περίφημου "μπουμ" των συγγραφέων της υποηπείρου τη δεκαετία του '60.

Η ειδική αυτή έκδοση του πασίγνωστου μυθιστορήματος, που έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, παρουσιάστηκε μέσα στη βδομάδα από τις εκδόσεις Alfaguara. Στον πολυτελή τόμο, ο εκδότης έχει συμπεριλάβει ένα χάρτη του Παρισιού, πόλη όπου λαμβάνει χώρα η υπόθεση του έργου, καθώς και ένα ευρετήριο όπου ο ίδιος ο Κορτάσαρ διηγείται την ιστορία του βιβλίου μέσα από επιστολές που έστειλε σε φίλους του.

Ο Κορτάσαρ ξεκίνησε να γράφει τη Ραγιουέλα το 1958 και το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1963 (στις 28 Ιουνίου), γεγονός που άνοιξε μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους κριτικούς λογοτεχνίας της εποχής εξαιτίας του πρωτοπόρου και ιδιαίτερου τρόπου γραφής του. Το έργο αποτελείται από 155 κεφάλαια, και η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά του είναι η ποικιλία προτάσεων ανάγνωσης του βιβλίου. Οι επικρατέστερες είναι η παραδοσιακή, από το κεφάλαιο 1 μέχρι το 56, και αυτή που προτείνεται στον πίνακα οδηγιών από το συγγραφέα, υπερπηδώντας και αλλάζοντας τη σειρά των κεφαλαίων. Τα τελευταία 99 κεφάλαια είναι δευτερεύοντα και μπορούν και να παραληφθούν, καθώς καλύπτουν κάποια κενά στην υπόθεση ή προσθέτουν επιπλέον πληροφορίες.

 Ο Κορτάσαρ γεννήθηκε κατά συγκυριακό τρόπο στις Βρυξέλλες στις 26 Αυγούστου 1914, αλλά πέρασε τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια στην Αργεντινή. Από το 1951 έζησε στο Παρίσι μέχρι και το θάνατό του, στις 12 Φεβρουαρίου 1984.

Το έργο του είναι μεγάλο σε έκταση και αναγνωρισμένο, ωστόσο η Ραγιουέλα είναι το βιβλίο που του έδωσε την περισσότερη φήμη και τον τοποθέτησε στο ύψος μεγάλων συγγραφέων όπως ο κολομβιανός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο αργεντίνος Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο ρώσος Άντον Τσέχοφ και ο βορειοαμερικανός Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Πηγές: Telesur, alfaguara.com


[1] Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο "Το κουτσό" από τις εκδόσεις Εξάντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...